Notranjost župnijske cerkve sv. Marjete v Kotljah je bila v letih 2002-2014 skoraj v celoti obnovljena. Pobuda za to nujno dejanje je prišla s strani otrok, ki iskreno in dobronamerno povedo, kaj mislijo. Začel se je projekt “Dar za dar”, ki so ga vzorno vodili in izpeljali mladi župnije Kotlje, ki so še danes ena najbolj aktivnih skupin v kraju.

»Bilo je med devetdnevno pripravo na prvo sveto obhajilo. Tisto leto smo tudi mladi pomagali priVelikonočne voščilnice pripravi,« se spominja predstavnik mladih pogovora s prvoobhajanci. Otroci so med drugim jasno povedali, zakaj ne prihajajo radi v župnijsko cerkev: »Naša cerkev je tako temna.« »Zakaj se ne more svetit kot je to v drugih cerkvah?« »Grda je.« Pojasnila so se vrstila eno za drugim. Ta iskrenost je nas mlade zabolela.  Iskreni otroci so imeli prav. Tako smo se odločili nekaj spremeniti.

Ob nekem ministrantskem sestanku je eden od starejših ministrantov v šali dejal, da mu ni prijetno sedeti pod Večno lučjo, ker mu lahko ta pade na glavo, ker je vsa »pirava«. Takrat so imeli ministranti nekaj prihrankov, namenjenih za ministrantsko bogoslužno opremo in za kak izlet. Skupno so se odločili, da s temi sredstvi obnovijo strohnjeno in polomljeno Večno luč.Rokodelstvo

To je bil prvi korak. Začelo se je s projektom »Dar za dar«. Mladi smo dali pobudo, da bi izdelovali praznične voščilnice s šivanjem. K sodelovanju so najprej povabili »veroukarje«, s časom pa so se jim pridružili tudi ostali župljani. Želja je bila obnoviti najprej en kip in nato drugega, tretjega …

Danes se za debelimi zidovi »našega Bisera« skrivajo sadovi pridnih rok mnogih župljanov. Ni nam uspelo vse, a za to, kar je, smo Bogu neizmerno hvaležni. In seveda mnogim dobrim ljudem, ki so nas podprli pri projektu z voščilnicami, ki se ga je prijel naziv »Dar za dar«. Za svoje izdelke smo prejeli tudi mednarodni certifikat Obrtne zbornice Slovenije “Rokodelstva Slovenije” na kar smo zelo ponosni in daje tudi dodatno kvaliteto našim voščilnicam.

Ob koncu projekta je bila izdana knjiga “Dar za dar – monografija o obnovi župnijske cerkve in o pastoralnem življenju v župniji”. Knjiga je bila namenjena v dar vsem, ki so kakor koli sodelovali pri obnovi župnijske cerkve.

Projekt Dar za dar je prejel tudi naziv “Naj prostovoljski projekt leta 2013“, naziv že 12 let zapored podeljuje Mladinski svet Slovenije pod pokroviteljstvom predsednika republike. Prispevek o tem je bil objavljen v oddaji Odmevi. Vabljeni k ogledu!