Sveta Terezija Avilska ali Velika, cerkvena učiteljica, stoji na desni strani stranskega  oltarja posvečenega Mariji Božji Materi. V roki drži križ, ki je njen atribut.

Terezija se je rodila 28. marca 1515 v Avili v Španiji, od tod tudi njeno ime. Starša sta rada molila in tudi otroke sta navajala k molitvi. Ko ji je bilo nekaj več kot trinajst let, ji je umrla mati. »Komaj sem se zavedala, kaj sem z njo izgubila, že sem vsa žalostna stopila pred podobo naše ljube Gospe in jo med solzami prosila, naj mi bo poslej mati,« je dejala. Ko je odraščala v dekle, se je začela lepo oblačiti in negovala je svojo zunanjost, nekoliko se je spogledovala, vendar ni imela slabih namenov. S šestnajstimi leti jo je oče poslal v samostan, v katerem so vzgajali dekleta iz plemiških in premožnih družin. Sprva se je počutila utesnjeno, kasneje pa je bila tam srečnejša kot doma. Ob neki vzorni redovnici je v sebi začutila redovni klic. Oče ji ni pustil iti v samostan, zato je pobegnila od doma, kar ji je kasneje odpustil. Kmalu po prihodu v samostan so jo začele mučiti razne bolezni. Več let je bila od bolečin vsa zvita in napol hroma.

S svojim redovnim življenjem ni bila zadovoljna, prav tako jo je motila prevelika posvetnost v strogem karmeličanskem redu. Najprej je prenovila samo sebe, potem pa se je čutila poklicano, da začne v skladu s svojimi spoznanji prenavljati red, ki mu je pripadala. Terezija je potovala od samostana do samostana. Na eni od teh poti je oktobra 1582 umrla, stara 67 let. Leta 1622 je bila razglašena za svetnico.

Poleg avtobiografije je Terezija napisala še vrsto del, s katerimi je bila številnim kristjanom učiteljica notranjega življenja, zato jo je papež Pavel VI. leta 1970 razglasil za cerkveno učiteljico. Bila je prva žena, ki je dosegla to čast.

Terezija Velika goduje 15. oktobra.