Oratorij je počitniški program za otroke, ki so ga letos v Kotljah že desetič organizirali Mladi iz Kotelj. Animatorji so leta 2004 prvič pripravili ta 6-dnevni počitniški program, ki vključuje druženje ob igri, učenju in katehezi. Vsako leto se ga udeleži nekaj deset otrok, mnogo jih pride tudi iz sosednjih krajev. Za pripravo in izvedbo takšnega projekta je potrebnih vsaj 150 ur prostovoljnega dela 15-20 mladih. V  teh desetih letih se je v vrstah animatorjev zvrstilo vsaj 60 aktivnih mladih.

Skupina animatorjev je gotovo ena najaktivnejših skupin v Kotljah. Nenehno se izobražujejo in prostovoljno sodelujejo praktično pri vsaki aktivnosti, na pastoralnem, vzgojnem in gospodarskem področju. Delujejo tudi v okviru Mladih župnije in so samostojna krajevna enota mladinskega ceha. Članica Pastoralnega sveta župnije, ga. Nada Naveršnik, je o mladih za župnijsko glasilo Biser zapisala: »Postorijo tisoč stvari, ki ji sploh ne opazimo.«

Sicer se oratoriji čez poletje zvrstijo v skoraj 300 krajih po celotni Sloveniji. Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Dolgoletna animatorka Maruška Krajnc je o oratoriju zapisala: »Imeti moraš kar dosti poguma, da narediš vse to. Moraš čutiti in to živeti. Tudi moraš imeti dovolj poguma. Animator nisi samo na oratoriju, temveč si animator vedno.« Rebeka Glasenčnik je o tem, zakaj jo oratorij veseli zapisala: »Včasih sem domov prihajala utrujena, vendar je bilo vredno truda. Ves napor je poplačan, ko vidiš nasmejane in zadovoljne obraze otrok, ki se dan za dnem, leto za letom, z veseljem vračajo na oratorij.« Nad otroki in njihovo ustvarjalnostjo je bila navdušena tudi Neja Kokalj: »V teh otrocih se skrivajo veliki talenti, kar so dokazali s prečudovitimi izdelki. Animatorji smo zelo ponosni nanje!« »Spoznavali smo Sveto Pismo in če so otroci zares poslušali, so lahko veliko odnesli.« To so besede animatorke pomočnice, ki je bila letos prvič v tej vlogi, Ksenija Čegovnik. Radosti nad praznovanjem obletnice ni mogla skriti pomočnica Katarina Štrekelj: »Ta teden je bil res odličen, prepričana sem, da so otroci uživali in da smo lepo praznovali deseto obletnico oratorija.« Oratorij je letos spremljal osrednji lik Aslan iz znanih del C. S. Lewisa, Zgodbe iz Narnije. O tem je Martin Štrekelj, dolgoletni animator zapisal: »Zgodbico o Narniji smo animatorji s pomočjo scene in kostumov odlično odigrali, kar so pokazali tudi otroci s svojim navdušenjem.« Med tem počitniškim programom niti igre niso narejene brez vsebine in globljega pomena. O tem je prepričan tudi Andraž Herman: »Z velikimi igrami smo dokazali, da se da tudi med igro veliko naučiti in navezati pristne prijateljske odnose.« Veseli so bili tudi kaplana Jureta Sojča, ki je na začetku blagoslovil celoten oratorij ter na koncu s pomočjo animatorjev daroval zelo lepo pripravljeno sveto mašo za vse oratorijance.

20 animatorjev se je torej v poletnem tednu že desetič žrtvovalo za nek dober cilj. Razdajali so se za druge, za otroke, jim dajali dober zgled in se istočasno utrjevali v prevzemanju odgovornosti, ki jim bo v življenju prišla še kako prav. Oratorij torej deluje tudi vzgojno. Tako za udeležence, kot za animatorje. Povprečen oratorijski dan traja za animatorja deset ur. Zjutraj se morajo pripraviti in popoldan vse pospraviti, počistiti. Bistvena pa je refleksija ob koncu dneva, kjer ovrednotijo celoten dan in izpostavijo tisto, kar bi bilo dobro naslednji dan izboljšati.

Voditelj oratorija, Tomaž Kocuvan zaključuje: »Največja moč oratorija je prav v prijateljskih odnosih med animatorji in otroki. Oratorij more biti dom, ki sprejema in dvorišče za prijateljske stike. Da animator lahko govori o Bogu in življenjskih resnicah, mora otroke najprej sprejeti, se z njimi igrati in postati njihov prijatelj. Animatorji s svojim delom na nek način postavljajo spomenik ljubezni v kraju.«