Pust je prevzel oblast tudi na Koroškem, kjer so čez vikend potekala številna pustovanja, z udeležbo številnih bolj ali manj izvirnih mask. Tradicionalno, že 36., pustovanje v Kotljah je bilo kot vsa leta do sedaj  obarvano v znamenju pustne povorke, ki se je v veliki večini na vozovih podala vse od Rimskega vrelca pa tja do vaškega centra v Kotljah, kjer je potekala predstavitev in razglasitev najlepših skupinskih pustnih mask.

Staro ljudsko izročilo govori, da pustne šeme odganjajo zimo ter prinašajo dobro letino in srečo. Ravno zato je potrebno to izročilo ohranjati in pod mogočno Uršljo goro ga Hotuljci ohranjajo že šestintrideset let zapored.

Da se ljudsko izročilo še vedno ohranja, je v veliki meri zaslužna Krajevna skupnost Kotlje in številni domačini, ki z veliko vnemo vsa ta leta organizirajo tradicionalni Koroški pustni karneval v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem.

Povorka tradicionalnih pustnih likov V Kotljah vabi in daje priložnost pustom in drugim obiskovalcem (gledalcem), da se sprostijo in pozabijo na resnosti vsakdanjega življenja. Se nasmejijo ali pa si izdelajo in nadenejo masko in počnejo norčije, ki se sicer drugače ne »spodobijo«.
Letošnji pustni karneval v  Kotljah se je odvijal v veliki meri v znamenju dogodkov, ki so bili aktualni v zadnjem času tako na Koroškem kot v domovini. Veliko nagajivih, predvsem zelo zanimivih, šegavih, norčavih in igrivih pustnih šem je opozarjalo na situacijo po Sloveniji, pa tudi po naši bližnji okolici. V prešernem razpoloženju so številne pustne skupine pokomentirale aktualne dogodke, priklicale pravljična bitja in od srca nasmejale gledalce ob poti.

V kratkem se lahko pričakuje preporod Kotelj, in sicer dobijo Hotuljci novo, prestrukturirano  pošto, kjer bo možno poštne storitve opravljati non – stop 24 ur na dan. ‘Štemplanje’ bo kar avtomatsko. Čakanja v vrstah ne bo, bo pa poleg poštnih storitev ponujena še pestra ponudba drugih storitev, ki jih bo nudila Pošta Pub. Hotuljci bodo v tem času tudi izbirali svojega fajmoštra, ki bo vodil Hotuljsko župnijo. Po Kotljah so se sprehodile tudi zelo simpatične gobice, ki naznanjajo, da bo letošnja bera le teh velika in bo možnost zaslužka dobra, čeprav so na svoj transparent napisali: ‘Slovenija gre po gobe!’ upajmo na najboljše.  Pojavil se je rešitelj Kramberger, ki bo reševal vse okoli sebe. Manjkal ni urad za ponarejanje, ki je izpolnjeval vse želje, na dan pusta celo brezplačno. Iz sosednjega kraja, natančneje Reka grabna pa so prišli čisto pravi Indijanci. Kar cela vas jih je bila.

Kot veleva dolgoletna tradicija so pustne maske na vozovih pospremili ob zvokih svojih inštrumentov muzikanti našega Pihalnega orkestra ravenskih železarjev. Povorko tradicionalnih pustnih likov je pospremil na pot tudi tradicionalni Pustni vestnik, ki so ga prijeli vsi obiskovalci karnevala. Ta je letos o »pomembnih dogodkih« poročal le v sliki.

Tradicionalno preganjanje zime se je nadaljevalo z zabavo v kulturnem domu Kotlje, kjer je za zabavo poskrbela  glasbena skupina Johnny & Tex Band.

Vir: ravne.si