Obhajamo god ustanovitelja salezijancev in soustanovitelja Hčera Marije Pomočnice sv. Janeza Boska. Bl. papež Janez Pavel don boscoII. ga je razglasil tudi za »očeta in učitelja mladine«.

Po besedah inšpektorja salezijancev v Sloveniji Janeza Potočnika, je don Boskova duhovnost še kako aktualna tudi danes. Po vsem svetu deluje že več kot 30 redov in skupin, ki črpajo duhovnost iz njegove karizme. „Ko gremo po svetu, potem lahko vidimo, kako veliko vlogo igra don Boskova karizma; zlasti tam, kjer je veliko mladih. Ko greste v Afriko, Azijo, najdete šole s tisoči in tisoči učencev in dijakov. Koliko naših sobratov deluje v Afriki! Čeprav uradno nismo misijonska družba, pa vendar imamo največ sobratov v tretjem svetu. Kot je ob nastopu službe v Vatikanu izjavil kardinal Rode: Če črtamo prispevek redovnikov, seveda med njimi smo tudi salezijanci, kaj bi še ostalo od Cerkve?“

Povejmo še to, da se v salezijanski družini pripravljajo tudi na 200. obletnico rojstva sv. Janeza Boska, ki jo bodo obhajali leta 2015. Zato že od leta 2009 po vsem svetu romajo relikvije sv. Janeza Boska. Pod geslom Svetnik med nami so relikvije od 1. do 17. maja 2013 romale tudi v Cerkvi na Slovenskem. „ Dejansko so njegove relikvije obiskale vse naše škofije“, je povedal salezijanski inšpektor Janez Potočnik.

Don Bosko (1815-1888) je živel v 19. stoletju v času industrijske revolucije. Bil je duhovnik in je deloval v italijanskem mestu Turin, kamor je “s trebuhom za kruhom” prihajalo veliko mladih. Za svoje trdo delo so prejemali le skromno plačilo, bivali v neživljenjskih razmerah in pogosto prenočevali pod milim nebom. Boj za preživetje jih je silil tudi v krajo, zaradi česar so se neredko znašli za zapahi. Veliko jih je zaradi težkih razmer prezgodaj umrlo.

Don Boska je takšen položaj mladih globoko pretresel. Zato se je odločil, da jim bo podaril svoje življenje in jim pomagal po svojih najboljših močeh. V oratoriju, kot je poimenoval svojo vzgojno ustanovo, je zbira na stotine mladih. Njegovo geslo je bilo: “Za vas živim”.

Z namenom, da bi se njegovo delo za mlade nadaljevalo, je ustanovil redovno družbo, ki jo je poimenoval po sv. Frančišku Saleškem – salezijance.

Naša župnija je s svetim don Boskom povezana na poseben način. Mladi župnije so bili prvi v dekaniji, ki so organizirali t.i. oratorij – 6 dnevni počitniški program za otroke. Leta 2013 so oratorij izvedli že desetič. V župnijski cerkvi se nahaja tudi relief svetih don Boska in Dominika Savia. Prvi je zavetnik mladih, drugi ministrantov. Oba sta mladim župnije bila v preteklih 20 letih posebej v zgled. Tudi na njuno priprošnjo je v teh letih župnija doživela neverjeten razvoj in napredek – predvsem na pastoralno-duhovnem področju.

Vir: radio.ognjisce.si in donbosko.si