Letošnje leto je razglašeno za Tavčarjevo leto, saj mineva že 100 let od njegovega slovesa. Člani Kolpingovih družin Slovenije so tako poromali 29. julija v Škofjo Loko in okolico kjer je deloval tudi Ivan Tavčar.

Crngrob
Visoko – Tavčarjev dvorec
samostan

V Arji vasi smo se pridružili tudi 3 člani iz KD Kotlje. Vodja romanja je bil naš predsednik zveze Avgust Heričko, za duhovno podporo pa je poskrbel Bernard Geršak. Pot nas je vodila s krajšimi postanki najprej v Škofjo Loko. Sprehodili smo se čez Selško Soro skozi stari del mesta na Loški grad. Veliko lepo ohranjena graščina ponuja obiskovalcu telo veliko v svoji notranjosti. Grajska kapela nam ponazarja dobo baroka, ki jo olepšujejo še prestavljeni oltarji iz Dražgoške cerkve. V nekaj grajskih sobah so razstavljeni eksponati, ki se navezujejo na Ivana Tavčarja. Po ogledu gradu je sledila maša v cerkvi Marijinega oznanjenja na Crngrobu, ki stoji na hribčku in nam nudi pogled na Kamniške alpe in celotno škofjeloško kotlino. Podrobnosti o sami cerkvi in okolici nam je lepo zgodovinsko orisal domačin. Sledilo je okrepčilo na bližnji turistični kmetiji Marko nato pa še odhod na Tavčarjev dvorec na Visoko v Poljansko dolino. Gospa iz Loškega muzeja nas je tukaj po zanimivem podrobnem predavanju in predstavitvi še zgodovine Tavčarjevih zapustila. Mi smo še imeli možnost uživanja v hladni senci pod mogočnimi drevesi na dvorišču dvorca in sprehodu po okolici kot tudi do družinske grobnice, kjer počiva naš Ivan Tavčar.

Zadnja postaja romanja pa je bil ogled cerkve sv. Jurija v stari Loki, kjer smo imeli tudi Litanije Matere Božje. Tako smo zaključili naše romanje in spoznali še en košček naše lepe domovine in se duhovno obogateni vrnili domov.

                                                                                                                              Zapisal: Ivan Jamnik