Zadnjo januarsko soboto v letu 2018 smo člani Kolpingove družine po sv. maši organizirali predavanje z naslovom: »Prehrana za krepitev in vzdrževanje svojega zdravja«, ki ga je pripravila mag. Marjetka Škorja, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, klinična dietetičarka v  Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Predavateljica je  predstavila glavne dejavnike na katere moramo biti pri svojih življenjskih navadah pozorni: spanje, pravilna in raznolika prehrana, vzdrževanje hranil v telesu, telesna aktivnost, intelektualna aktivnost (ohranjevanje vitalnih možganskih funkcij), druženje, poslušanje telesa…

Pri uživanju hrane moramo pozornost nameniti trem MAKROHRANILOM med katere spadajo ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, pozabiti pa seveda ne smemo na MIKROHRANILA: vitamine in minerale.

Vsako skupino hrane, ki jo zaužijemo naj si bo to sadje, zelenjava, meso, žitarice, meso, mleko, olja, pijače, sladila in začimbe pa seveda delimo tudi na Ph ravnovesje, ki se prične na visoki bazični strani in se nadaljuje vse do visokega nivoja kislosti.

Kadar pripravljamo posamezne obroke hrane moramo zmeraj pogledati kakšno količino hrane po kalorični vsebnosti bomo pripravili in jo zaužili ter naši aktivnosti časa pred oz. po obroku. Pomembne so tukaj pravilne količine hrane, da si ne pripravimo premajhnega oz. prevelikega obroka, kar nam lahko kasneje otežuje ali oslabi počutje.

Po končanem predavanju smo se  prisotni še nekaj časa zadržali v družbi naše gostje  in  v sproščenem pogovoru ob čaju in pecivu dobili odgovor na marsikatero vprašanje o zdravi prehrani.

Izidor Jamnik, predsednik KD Kotlje