V Brestanici – “Slovenskem Lurdu”
sv.Mihael nad Laškim

11. februarja je praznik Lurške matere božje in dan bolnikov. Tega dne se opravijo maše v zahvalo za zdravje. Člani Kolpingovih družin ta dan poromajo in se udeležijo skupne maše v Marijinem svetišču v Brestanici.

V sončnem in hladnem jutru smo se kotuljci s kombijem odpravili na pot v Brestanico. Prijetna vožnja je hitro minila z vmesnim postankom za okrepčilo. Ob 11. uri smo pristopili k sveti maši, ki jo je naš nacionalni duhovni vodja g. Jože Povh s somaševanjem g. Bernarda Geršaka in g. Janeza. Mašo smo lepo sooblikovali s petjem in sodelovanjem vsi prisotni iz Maribora, Kamnice, Zreč in Kotelj. Pri maši smo Lurško Marijo prosili predvsem za zdravje in miru na svetu. Ob koncu nas je pozdravil in nagovoril predsednik zveze Kolpingovih družin Avgust Heričko, ki je poudaril pomembno sodelovanje in povezovanju vseh članov Kolpingovih družin po Sloveniji.

Brestaniško baziliko Lurške matere božje krasi lepa oltarna podoba Lurške Marije, ki jo obdaja svetla notranjost cerkve in prelepe poslikave po stenah, mogočnost pa ji doda še višina same stavbe.

Po mašnem obredu smo se odpeljali v gostišče na zasluženo kosilo, nato pa je sledila pot proti domu. Vmes smo si ogledali še cerkev sv. Mihaela nad Laškim, ki nam je ponudil tudi lep pogled na Laško in kraje proti Kozjanskim.

Tako nam je minil še en dan v prijetnem druženju.

Zapisal Ivan Jamnik