Kolesarjenje začnemo v Kotljah po urejeni kolesarski poti v smeri Slovenj Gradca. Po prevoženih 1,4 km preusmerimo našo pot na glavno cesto in nadaljujemo kolesarjenje mimo gostilne Duler, gostilne Ott na Vrhah, vse do križišča pri Anžiču, kjer zavijemo desno čez most (na desni Podružnična šola), ter kolesarimo naprej proti gostilni Salun – Apačnik, na desni strani vidimo manjšo cerkev sv. Miklavža.

Od tam naprej se pot počasi prične vzpenjati. Na križišču je možnost izbire malo lažje poti – naravnost (na zemljevidu obarvano modro), mi pa kolesarimo naprej v desno in hitro pridobivamo na višini mimo kmetije Sečnjak, proti cerkvi sv. Roka (tam služboval župnik in pisatelj Ksaver Meško – Meškova pot). Malo od cerkve naprej je možen krajši postanek pri kmetiji Klančnik. Naše kolesarjenje ne pojenja v strmini mimo kmetije Gostenčnik, kjer se nam priključi z leve položnejša različica poti, mi pa zavijemo desno proti Poštarskemu domu mimo kmetij Španžel, Šuler in Ravnjak. Pri Poštarskem domu tako dosežemo najvišjo točko te opisane kolesarske poti.

Od Poštarskega doma se nato spustimo nazaj do kmetije Šuler, kjer zavijemo levo proti Ivarčkemu jezeru. Sprva se naše kolesarjenje spet rahlo vzpenja mimo kmetije Zagršnik (razgled vse od Strojne, Vrh, Košenjaka, Kremžarice do Pohorja), nato pa preide v hladen gozd Uršlje gore in se prične spuščati proti Ivarčkemu jezeru (malo po začetku spusta – razgled na Hotuljsko kotlino). Jezero dosežemo na vzhodni strani in se spustimo nato po cesti navzdol. Na križišču kjer pridemo do asfaltne ceste zavijemo desno in nadaljujemo proti Rimskemu vrelcu in naprej proti Kotljam (lahko pa našo pot še malo podaljšamo na levo in nato v smeri proti Šrotneku nadaljujemo v Kotlje – modra barva na zemljevidu).