Minilo je 17 let, ko je v župniji Kotlje g. Marjan Plohl zamenjal svojega predhodnika, g. Avguština Raščana. Vsa ta leta je celotno župnijo, verne in neverne, zaznamovalo njegovo »neomajno zaupanje v ljudi«. G. Marjan je »znal pristopiti do vsakogar in vsakogar nagovoriti«, »vsakdo se je ob njem počutil dobrodošel«. To je nekaj glavnih poudarkov iz številnih govorov, ki so ob slovesnosti še posebej izstopali.

To njegovo zaupanje so še posebej čutili sodelavci, laiki, ki jih je imel tako rad ob sebi in s katerimi je tako rad načrtoval delo v župniji. Pa naj sta to bila župnijska pastoralni in gospodarski svet ali uredniški odbor Bisera ali mladi ali Kolpingova družina Kotlje ali Župnijska Karitas ali ministranti ali … tudi posamezne družine h katerim je redno in rad zahajal na kosilo.

Od dolgoletnega župnika se je župnija poslovila 16. 9. 2012 - v imenu ŽPS Nada NaveršnikPri slovesni sv. maši je bil še posebej ganljiv nastop 17 mladih, ki so za vsako aktivno leto v fari, župniku izročili po eno vrtnico, mu stisnili roko in izrekli svoj iskren »hvala«. Pozabili niso niti na njegovo mamo in tudi njej izročili rdečo vrtnico. Tudi g. Marjan se je zahvalil vsem sodelavcem in skupinam, s katerimi so skupaj 17 gradili župnijsko občestvo. V nagovoru je poudaril, da se z odhodom župnika poklicanost sodelavcev ne končuje ampak, da bo še bolj potrebna. Prisotne je povabil, da naj še naprej z navdušenjem in veseljem pomagajo upravitelju in njegovemu pomočniku – kaplanu.

G. Marjana Plohla je pri sv. maši po njej nagovorilo precejšnje število ljudi:

  • Ludvik Lichteneger v imenu Kolpingove družine Kotlje
  • Tomaž Kocuvan v imenu mladih in animatorjev
  • Veronika Kocuvan v imenu uredniškega odbora mesečnega glasila Biser
  • Mladi so izrekli prošnje in zahvale pri sv. maši
  • Irena Glasenčnik v imenu MePZ Rožmarin
  • župan mag. Tomaž Rožen v imenu občine ravne in KS Kotlje (prisotna je bila tudi predsednica Irena Oder)
  • g. Pušnik v imenu PGD Kotlje
  • g. Rožen v imenu Lovskega društva Prežihovo
  • Irena Šturbaj v imenu Kulturnega društva Kotlje
  • Nada Naveršnik v imenu ŽPS, ŽGS in vseh župljanov, ki je tudi izročila darilo vseh župljanov – mašni kelih

Po sveti maši je sledilo druženje in pogostitev, kjer so se praktično vsi prisotni zbrali v prostoru med lipama in župnijskim domom. Hrano in pijačo so stregli mladi. G. Marjan Plohl pa je prejetih 17 vrtnic izročil ženam in dekletom, ki so mu v teh letih najbolj stala ob strani, ter se jim s tem iskreno zahvalil.

Za župnijo Kotlje in hotuljci je še eden lep in nepozaben dogodek izmed mnogih, ki so faro v preteklosti združevali. S pogumom in ponosom gredo naprej ter se veselijo prihajajočih izzivov. Želijo namreč še naprej duhovno in osebnostno rasti.