Kolesarjenje začnemo v Kotljah. Peljemo se mimo cervke sv. Marjete in pri gostilni Toni zavijemo desno proti Šrotneku. Na križišču (čez dober kilometer) pri cerkvi sv. Mohorja in Fortunata zavijemo desno in nato čez slabih 100m že levo na makadamsko cesto proti kmetiji Mihev (razgled je v tem delu poti odprt proti vrhu Strojne in Brdinjam.

Od Miheva nadaljujemo pot proti manjšemu naselju Podkraj, kjer pa v križišču zavijemo ostro levo – krajši vzpon proti kmetiji Lubas. Od tam se pot ponovno vrne v gozd, kjer na »žerjavlih« zavijemo desno proti Navrškemu vrhu. Na križišču pod Navrškim vrhom spet zavijemo levo proti kmetiji Nadvar (malo za križiščem na desni – na vrhu travnika spomenik NOB).

Od kmetije Nadvar se prične spust vse do naselja »Dobji dvor« in Janeč. Naše kolesarjenje nadaljujemo proti centru Raven mimo cerkve sv. Antona – čez center možni dve varianti poti (na zemljevidu mimo pošte). Pri zdravstvenemu domu peljemo po sprehajalno kolesarski poti do naselja Javornik, kjer prečkamo cesto in nadaljujemo mimo hiš na Šancah do kolesarske pot ali pa nadaljujemo kar po cesti.  Na koncu naselja zapeljemo na kolesarsko pot in se po njej pripeljemo do našega izhodišča v Kotljah.