Po polletnih pripravah je bil sobotni dan vrhunec ekipe najmanj 11 ljudi, ki so skrbno načrtovali celotno srečanje. Za Kotlje je bil to zelo pomemben dan. Ne samo za župnijo, za celoten kraj. Kar 340 gostov iz 4 držav, okoli 30 prostovoljcev in 50 domačih gostov, je v čudovitem dnevu spoznavalo utrip kraja. Škoda le, da se vodstvo KS Kotlje tega ni dovolj zavedalo, saj so organizatorji na osebno vabilo prejeli le uraden odgovor, da se zaradi “kolesarjenja srečanja ne bodo mogli udeležiti”.

Pa vendar je organizatorjem uspelo k sodelovanju privabiti druge skupine: Župnijo Kotlje, mlade župnije Kotlje, PGD Kotlje, čebelarsko društvo, mlade iz župnije Dravograd in Raven ter občino Ravne, saj je pristone nagovoril podžupan g. Peter Oder.

Srečanje se je odvijalo pod naslovom: “Skupaj pod podobo blaženega A. Kolpinga”. Kolpingova družina Kotlje letos namreč praznuje svojo 15. obletnico delovanja. V teh letih je uspela v kraju pustiti neizbrisen pečat čeprav ji mnogi tega nikoli ne bodo zmogli priznati. Njeno delovanje je že zdavnaj preseglo meje občine in obseg promocije, ki so ga naredili za Kotlje in njene prebivalce, ne bo mogel biti nikoli izmerjen (izdali so 4 turistične publikacije – 2 v nemškem jeziku, kulturni večer pred lepo nedeljo že 11 let predstavlja domače umetnike in obrtnike, postavili so dvojezično spletno stran old.kotlje.si, tudi pomoč članov pri obnovi farne cerkve je neizmerno dragocen). Posebej za to srečanje so v nemški jezik prevedli prvo turistično zgibanko “Kotlje – Biser pod Uršljo goro“, ki so jo pred 4 letih spravili na svet.

Srečanje se je začelo s sprejemom. Za aperativ so gostje lahko izbirali med domačim “šnopsom” in “kisevo vodo” iz Rimskega vrelca. Vsak je ob prihodu prejel tudi darilo: zgoraj omenjeno turistično zgibanko in skrbno zašito voščilnico prav za to priložnost. Gostje so prišli iz krajev: so iz avstrijske Štajerske (Jagerberg, Knietelfeld in  Graz) in avstrijske Koroške (Celovec, Beljak in Spittal an der Drau) ter iz Hrvaške (Zagreb). Iz Slovenije: Kamnica, Sv. Urban v Slovenskih Goricah, Velika Nedelja, Grosuplje, Mislinja, Strari trg, Remšnik, Limbuš in  Zreče.

Po sprejemu je sledila dvojezična sv. maša. Goste smo povabili k darovanju za farno cerkev, katere fasada bo v naslednjih 2 mesecih obnovljena (več o tem v glasilu Biser ter na spletni strani). Zbralo se je 1.251 €. Po maši je sledilo kar 8 zahval organizatorjem in čestitk Kolpingovi družini Kotlje ter njenemu vodstvu g. Ludviku Lichtenegerju.

Na župnijskem dvorišču je bil postavljen prireditveni šotor. Ob okusni domači hrani kmetije Pavšar, živi glasbi ansambla Rotovniki in spremljevalnem programu so se gostje veselili do poznih popoldanskih ur.

Za spremljevalni program so gostje lahko izbirali med:

  • V cerkvi je bila kratka predstavitev samega svetišča. Zelo zanimiv potek obnove, ki še nikogar ni pustil hladnega ter aktivnosti župljanov in kolpingovcev.
  • Več kot 100 gostov je v pol urnem ogledu kraja videlo nekaj največjih znamenitosti Kotlje z okolico. Preteklost kraja je bogata, skriva veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. Izbranih je bilo nekaj točk, ki so gostom bile gotovo zanimive.
  • V šotoru sta nastopila 2 domača pevska zbora z nekaj domačimi pesmimi. To je bilo nekaj za tiste, ki radi spoznavajo tuje kulture.
  • Prav tako je bil pripravljen tudi srečelov.
  • Pripravljena je bila tudi razstava voščilnic skaterimi so župljani v 10ih letih popolnoma obnovili vso opremo farne cerkve. Gosti so bili povabljeni, da se ustavijo pri mizah z voščilnicami. Kolikor je bilo opaziti, mnogi niso mogli odvrniti pogleda s tistih izdelkov. V njih se skrivata duša in srce župljanov in kolpingovcev.

Ljudje so domov odhajali zelo zadovoljni in mnogi med njimi so izrekali pohvale organizatorjem v samih superlativih. Hvala Bogu za še en lep in nepozaben dan, ki ga je poklonil Kotljam. Hvala tudi blaženemu Kolpingu, kateremu je bila tudi posvečena sobotna slovesnost.