En teden pred dogodkom leta hotuljske fare, so gostili znanega slovenskega igralca, Gregorja Čušina, ki je navzočim s svojim pričevanjem priklical iskren nasmeh na obraz, tudi marsikatera solza je pritekla, vsakemu pa je gotovo tudi potrkal na vest: “Kakšen je moj osebni odnos do Boga?” Več v nadaljevanju …

Leto 2013 bo v zgodovino Kotelj močno zapisano. Z iskrenim prepričanjem se lahko zapiše, da se v teh dneh praznuje vrhunec največjega dogodka v zadnjem desetletju – projekta Dar za dar. Ta leta so bila zaznamovana s posebnimi milostmi. Kar 12 let so farani izdelovali voščilnice s katerimi jim je uspelo obnoviti celotno notranjost sakralne opreme. Izključno z ročno zašitimi voščilnicami! 80.000 jih je bilo porebnih. V pomladnih mesecih je bil tako vrnjen še zadnji obnovljeni oltar, ki je bil nujno potreben obnove – glavni oltar zavetnice kraja, svete Marjete. Praznovanje vrhunca se je začelo pred pol leta.

Posebna skupina pastoralnih sodelavcev je pripravila 12 raznolikih dogodkov za vse krajane in še posebej tiste, ki so aktivno sodelovali pri projektu obnove. Vsi krajani so v nabiralnik prejeli letak z vabilom. Začelo se je z zelo zanimivim in lepo obiskanim predavanjem zgodovinarja dr. Metoda Benedika, ki je spregovoril o času preganjanja Kristjanov in v katerem je živela zavetnica fare, Marjeta Antiohijska. Družine so se poveselile na župnijskem pikniku. Blagoslovili so obnovljeno zunanjost cerkve, ki je bila financirana s pomočjo 342 družin (zbralo se je 87% vseh potrebnih sredstev). Kolpingova družina je skupaj z Mladimi župnije Kotlje pripravila obširno razstavo o obnovi cerkve, ki si jo lahko še v tem tednu ogledate v župnijski dvorani. Starostniki so se dogodka spomnili na tradicionalnem srečanju starostnikov in bolnikov, prvo soboto v juliju. Za otroke je bil posebej navdušujoč počitniški program ali oratorij, kjer jih je obiskala tudi Eva Boto (več o tem lahko preberete v Biseru.

Prvi konec tedna v oktobru pa sledi vrhunec praznovanja. Začelo se bo skromno, z iskreno molitvijo. V četrtek in petek bo v svetišču izpostavljeno Najsvetejše. Molitev pripravljajo različne župnijske skupine. Tam se lahko tudi vsak sam Bogu zahvali za prejete milosti in preizkušnje. V soboto, 5. oktobra ob 18:00 se pripravlja Zahvalni koncert. Zahvalni ljubemu Bogu in vsem sodelujočim pri projektu Dar za dar. Teh je bilo kar 307. Program bo skrbno pripravljen, besedila premišljena, sodelovali bodo mladi animatorji, povabljeni pa so tudi kvalitetni glasbeniki, ki nam bodo ogreli kri s svojo glasbo in petjem. Vse prisotne pa na koncu čaka tudi prijetno PRESENEČENJE. Kaj? Pridite in boste videli …

V nedeljo, 6. oktobra pa se bo dala čast tudi Bogu s slovesnim blagoslovom glavnega oltarja svete Marjete. Bogoslužje bo vodil nadškofijski kancler, Janez Lesnika. Sodelovali bodo številni farani. Iskreno vabljeni k molitvi za župnijo in vero.

Zdaj pa še nekaj besed o igralcu Gregorju Čušinu:

Gospod Gregor Čušin se je rodil kot peti, najmlajši otrok. Doma je iz Koroške Bele, kjer živi z ženo Melito in njunimi šestimi otroki. Zanimivo je, da imajo vsi otroci po dve imeni. Kot sam pravi, da »imajo poleg angela varuha, še dva nebeška zavetnika«. Študiral je slavistiko – verjetno zato v njegovih nastopih večkrat slišimo pomensko razlago besedišča. Vpisal se je tudi na akademijo za igralstvo, AGRFT. Po študiju je bil zaposlen v več gledališčih: MGL, Prešernovo gledališče Kranj, sodeloval je tudi s Špas teatrom in Šentjakobskih gledališčem Ljubljana. Najdemo ga tudi v filmih in nadaljevankah.

Pa vendar mu igra ni prva ljubezen. Na njegovi spletni strani sem prebral, da »ko pride familija se prioritete zamenjajo«. Na prvem mestu ni več kariera in slava, ampak družina. »Raje kot na predstavo bi šel prebrat pravljico otroku v posteljo …,« je zapisal. Pravi, da je igralec »za ljubi kruhek, po službeni dolžnosti, po karakterju – oče pa sem po odločitvi in iz ljubezni, za kruh, ki ne mine«.

Ukvarja se tudi z režijo. Tisti, ki ste recimo lani gledali izvrstni mjuzikal Svinčnik Zanj, ki jo uprizarja Misijonska skupina Pridi – tudi njim je pomagal pri postavitvi igre. Piše tudi za Družino in Ognjišče, večkrat pa smo ga lahko zasledili tudi v slovenskih medijih, kjer se je vsaj meni vtisni v srce s svojimi jasnimi, dodelanimi in kritičnimi stališči do življenjskih vprašanj – ta smo pred dvema letoma objavljali tudi v našem Biseru pod naslovom Razmišljanja po Čušinu. Kristjani pa moramo pri njem ceniti tudi javno izpovedovanje vere v Boga in Jezusa.

Prav iz tega razloga smo ga tudi povabili v našo župnijo. Slovenski javnosti je znan predvsem po avtorskih monodramah, ki jih črpa iz Svetega Pisma in življenja. Na Koroškem smo se lahko smejali in se zamislili ob »Joni, besnem preroku«. Danes pa nam bo predstavil svojo zadnjo stvaritev: »Vera levega razbojnika«. »Kaj verujem? V Koga? Komu? In zakaj? Preprosta izpoved vere človeka, ki se dostikrat znajde na “napačni strani” – kot levi razbojnik …« gospod Gregor Čušin, beseda je vaša.

Vabljeni k ogledu sodobne uprizoritve zgodb iz Svetega Pisma v interpretaciji igralca Gregorja Čušina. Se splača: http://www.druzina.si/minutke.