V soboto, 15. marca, sta Kolpingova družina in Društvo socialnih dejavnosti Kolpingova družina Kotlje, opravila svoj redni letni občni zbor. Zbrala se je dobra polovica članic in članov ter potrdila lansko programsko poročilo in povzetek natančnega finančnega poročila blagajnika Izidorja Jamnika. Članstvo je tudi potrdilo programski načrt, na katerega večjih pripomb članov ni bilo. Na koncu so se prisotni podružili ob domačem narezku in dobri kapljici. Člani so tudi izrekli iskrene čestitke predsedniku Ludviku Lichtenegerju in podpredsednici Veroniki Kocuvan ob njunem osebnem prazniku.

Prisoten je bil tudi predsednik Kolpingove zveze Slovenije g. Ivan Gačnik in predstavnik KD Šentilj pod Turjakom.

Posebej velja izpostaviti številčno prisotnost mladih, na katere so Kolpingova družina in ostali župljani še posebej ponosni – predvsem zaradi njihovega izjemnega prispevka kraju, župniji in društvu v preteklosti.

Objavljamo govor predsednika, kateremu je sledil lep in spontan aplavz:

POROČILO PREDSEDNIKA KOLPINGOVEGA DRUŠTVA KOTLJE  ZA LETO 2013-14

Moja razmišljanja so usmerjena bolj v bodočnost, ker preteklost je lahko le še del spominov. Vsaka posebnost, ki se skrito dogaja, ne pride sama po sebi, zato sem prepričan, da je delovanje kozmičnih  sil, ki obvladujejo in vplivajo na ves svet in seveda tudi na nas. Vse kaže na to, da so v Hotuljski fari imele posebno vlogo, kar lahko mirno poimenujemo Božja volja. Po posebnem naključju smo dobili mladega župnika, ki je k nam pripeljal Kolpingovo idejo, da bi z njim in z nami fara bolj zaživela. Tri leta kasneje se je skupina skoraj izgubila in v družini nas je ostalo le nekaj najbolj trdnih.

Kaj se je miselnost faranov tako hitro spremenila, sem bil prijetno presenečen. Mnogi farani so brez naše posebne aktivnosti videli smisel delati z nami… in od takrat naprej se je število članov ves čas vrtelo okoli 50, kar je za tako malo faro res dosežek. V zadnjih desetih letih je bila naša dejavnost očitna in rezultati so bili vedno bolj vidni. To smo dosegli z dobro medsebojno povezanostjo kar treh generacij in z razumevajočim župnikom ter s številnimi farani. Združeni mladi so dokazali, kaj zmorejo, če jih nihče ne ovira. Mi pa smo jim po svojih močeh koristno pomagali.

Do sedaj smo z našo dejavnostjo izredno zadovoljni in tako želimo še naprej vrsto let. Zadovoljni smo, da nas danes, po tem, kar lahko obiskovalci vidijo, dobro ocenjujejo in poznajo po domovini in delu srednje Evrope. Z obnovo propadajoče cerkve smo pridobili čudovit Hotuljski tempelj, kjer se pri maši družimo z našim Stvarnikom. Ocenjujem, da so naša dela neponovljiva. Knjiga Dar za dar pa je odličen promocijski prispevek naših mladih in dokaz truda, ki je bil vložen. Dobro, da so knjigo dobili vsi, ki so z nami sodelovali doma in v tujini.

Zadnji čas smo zelo občutljivi, da so nam bile odvzete dobro utečene aktivnosti, ki so zelo dobro in koristno delovale v fari. Ne morem razumeti, da se tako majhna razhajanja niso mogla rešiti z mirnim dialogom; z dobro voljo se da rešiti vse, če je volja! V težkih časih, ko je mnogim kristjanom opešala vera, moramo imeti poostren posluh za laike v svoji fari. Ne smemo dati slabega zgleda z raznimi, slabimi posegi, da ne odtujimo mlade, ki jih bolj kot vera zanima ulica. Naše društvo združuje okoli 30 mladih, zato naša skrb zanje ne sme biti odveč. Prepričan sem, da ni daleč čas, ko brez vernih laikov Cerkev  ne bo mogla biti uspešna.

Zato pozivam vse nas, odvrzimo vse slabosti, ki nas obremenjujejo in sprejmimo Kristusov nauk dobesedno. Dragocen zgled nam je Adolf Kolping.

Predsednik: Ludvik Lichteneger