Leto je naokoli in spet smo dočakali naš oratorij. A letos v popol­noma drugačni preobleki kot lani. Iz sončnih obal Indije in Kitajske, kamor smo lani potovali s Frančiškom Ksaverijem, smo se letos podali na malo bolj drugačne obale.

Zavrteli smo čas in se preselili za 4.000 let nazaj v pretek­lost, na ljubljansko barje, med koliščarje oz. mostiščarje. Da bi se lažje vživeli v dogajanje tistega časa, smo si od župnije Ravne sposodili sceno in jo namestili v cerkev. Lepi barvni sliki sta popestrili vsakodnevni začetek programa z igrico in molitvijo neposredno v Božji bližini. Tam smo se prepričali, kako so živeli Ostrorogi Jelen, Jezerska Roža, Brkati Som, Neokretni krap in drugi koliščarji tistega časa. Njihove vrednote in način življenja so nas spremljali skozi vse oratorijske dneve, tako pri katehezah, delavni­cah, kot tudi med sproščenimi tre­nutki igre in smeha.

Skozi vse dni pa je odmevalo letošnje oratorijsko geslo: “Preklopi sanje na dejanje!”

PONEDELJEK

Z rahlo zamudo smo le odprli cerkvena vrata in otroci so eden za drugim lahko stopili v svetišče. Vsak je ob vstopu dobil deščico, jo položil na pripravljeni deski in tako smo počasi sestavili most, preko katerega smo se preselili na kolišče daleč, daleč nazaj …

Plemenolasec je na podlagi pogumnega dejanja prejel ime moža in postal Ostrorogi jelen. Z njegovo pomočjo smo ta dan spoznavali vrednoto človeškega imena. Vsak udeleženec si je tako lahko izdelal svoj grb. Poleg tega smo iz kamenčkov ustvarili mozaik bobra, ki so koliščarjem pomagali pri delu in je tudi simbol letošnjega oratorija. Poizkusili smo se tudi v peki palačink, ki smo jih pojedli za malico. Dve skupini pa sta obiskali starejši krajanki in jima za pol ure popestrili njun vsak dan.

Žal nam jo je dež malo zagodel in smo namesto tekmovalne igre s frizbijem preživeli veseli popoldan v dvorani župnišča in si čas krajšali s skupinskimi igrami.

TOREK

Zbrali smo se, da bi preživeli še en lep dan na oratoriju. Animatorji smo se dobili malo bolj zgodaj, da bi pripravili vse za predstavo v cerkvi. Odlično je uspela. Nato smo se napotili v župnišče, kjer smo imeli delavnice: plesali hip-hop, igrali badminton, se šli novinarje, ustvarjali nakit in igrali nogomet. Sledila je malica, da so si otroci nabrali novih moči za preostanek dneva.

Velika igra se je imenovala »Pomagajmo Ostrorogemu zgraditi kolišče«, kjer so otroci hodili od »otoka do otoka«, spoznavali nove igre in zbirali material za gradnjo kolišča. Pri tem so morali uporabiti veliko svoje domišljije. Za konec smo odšli še v župnišče, zapeli pesem in še zmolili. Tako se je končal drugi dan oratorija.

Danes sva opazila, da se animatorji malo preveč družimo skupaj in malo premalo ukvarjamo z otroki. Drugače sva v tem dnevu zelo uživala in si želiva še več takšnih oratorijev.

Tina Janšek in Dejan Jamnik

SREDA

Po animatorski molitvi smo v cerkev spustili še otroke in zaigrali naslednji odlomek igrice o
Skupina Ostrorogovcev (Ines):
Na oratorij smo prišli,
da bi se zabavali.
Animatorji so fajn,
sam lahk’ bi blo’ jih manj.
Dnevi so the best,
saj dajo nam velik’ za jest.
Komaj čakamo na naslednje leto,
saj je zelo napeto.
Ha ha ha
Ostrorogemu. Igriva je bila zabavna, saj se je glavni igralec poročil. Pri katehezi je bila v ospredju vrednota spoštovanje. Sledile so delavnice: ustvarjalna, kjer smo izdelovali vabila za starše, ponovno hip-hop in dramska. Prišla sta tudi snemalec in novinar ter posnela naše ustvarjanje, dogajanje na oratoriju in precej naših izjav.

Za malico smo imeli makarone s sladkorjem in drobtinami. Siti smo začeli z veliko igro, kjer smo po skupinah skušali rešiti naše glavne junake iz jutranje igrice. Bili smo zelo uspešni, saj smo rešili vse. V zadnjih minutah pa smo uživali v plesnih predstavah Vanje in Marka ter Ines in Tomaža.

Sledila je še refleksija animatorjev, kjer smo animatorji opazili, da smo vedno bolj vključeni, sodelujemo z otroki in vestno izpolnjujemo svoje dolžnosti. Želiva pa si, da bi bilo čim več takšnih oratorijev, da bi se imeli lepo in uživali do konca. Seveda pa si želiva, da bi se otroci čutili čim bolj dobrodošli.

Dominika Ivartnik in Maruška Krajnc

NAJPOPULARNEJŠI PLES MED MLADIMI TA HIP

Praktično ne mine zabava ali praznovanje, kjer se ne bi zaplesalo. Ples nas združuje in sprošča. Tudi na letošnjem oratoriju smo se preizkusili v hip-hopu in se še tesneje povezali. Naučili smo se novih ko­rakov in sestavili čisto ta pravo koreografijo, ki jo lahko vidimo v modernih videospotih. “Zahiphopali” smo na pesem Superstar od izvajalke Jamelie.

Obisk delavnice je bil lep, le peščica jih je prekmalu obupala nad učenjem. A z vztrajnostjo in vajo se daleč pride in tako je tudi nam uspelo, da smo se počutili kot zvezde čisto ta pravega videospota.

ČETRTEK

Zbudili smo se v nekoliko oblačno jutro, a se nismo pustili ugnati vremenu. Odigrali smo naslednji odlomek, ki je govoril o srečanju Ostrorogega jelena z Nevidnim in se ustavili ob razmišljanju o molitvi. Naslednji 2 uri sta nas vodili na pot do Ivarčkega jezera, kjer smo se v 4 skupinah (Jezerjani, Ostrorogovci, Neokretni in Somovci) preizkusili na točkah, ki so jih pripravili animatorji. Na poti nas je Tomaž pričakal z malico. Bili smo ga zelo veseli.

Zaradi vremena smo morali petkovo igro preložiti na danes in se podali na popotovanje po Sloveniji, kjer smo spoznavali lepote naše ljube domovine. Po skupinah smo tekmovali katera bo »osvojila« več mest. Bili smo zelo zagriženi, saj je zmagovalce in poražence ločilo le nekaj mest. Žal je pač tako, da lahko zmaga le eden.
Skupina Neokretni:
Na oratoriju je lepo
tam se zabavamo zelo.
Včasih malo pojemo,
nikoli ne nagajamo.
V rumeni skupini se razumemo,
včasih kaj izdelujemo.

PETEK

In že je prišel zadnji dan letošnjega oratorija. Skoraj vsi smo govorili, zakaj ne more biti oratorij bolj pogosto. A Bogu hvala za ta teden, no, saj imajo tudi animatorji nekaj zaslug za to.

Glavni junak v igrici nas je danes opomnil na pomembnost spoštovanja lastne domovine. Ni prav, če ne spoštujemo zastave, jezika, naravnih lepot, praznikov, drugih ljudi, … In že so bile na vrsti zadnje delavnice. Danes jih je bilo nekoliko več: kolesarska, skavtska, ribiška, najbolj priljubljena hip-hop in ustvarjalna. Najbolj pa smo bili navdušeni nad Blažem, ki je s seboj prinesel nekaj nenavadnih živali: paličnjaka, živi list, madagaskarskega hrošča, škorpijona, velikega pajka in kačo. Skoraj vseh živali smo se lahko dotaknili in jih nežno prijeli v svoje roke.

Tega dneva tudi gotovo ne bomo pozabili. K temu so pripomogle tudi vodne igre. Pred zaključkom smo pa prižgali tudi radio, ker smo dopoldan posneli prispevek. Bili smo veseli, da smo se lahko slišali oz. da so nas slišali daleč na okoli.

SOBOTA

To je pa dan, ko smo celotno dogajanje letošnjega oratorija predstavili svojim staršem, babicam, dedkom, sestram, bratom in ostalim domačim. Že pa komaj čakamo na naslednje dogajanje za otroke v župniji.