Naši mladi so tudi letos, že enajstič, pripravili počitniški program za otroke, t.i. oratorij. Kar 17 animatorjev in pomočnikov je skozi ves teden spremljalo v povprečju nad 40 hotuljskih otrok dnevno. En dan je prišlo skoraj 50 otrok. Otroci so g dni v tednu od 18. do 23. avgusta priključili veselemu, a bogatemu druženju. Tudi letos, kot že vsa leta, je bila udeležba brezplačna, organizatorji pa so se razveselili vsakega daru.

Vsa pohvala in zahvala velja našim mladim prostovoljcem, animatorjem, ki so z odliko pripravili, vodili in izpeljali ves vsebinski del programa. Dokaz za to so zadovoljni otroci. Nekateri v soboto še kar ne bi odšli domov, potočena je bila tudi kakšna solza. Njihovi komentarji bodo animatorjem ostali zapisani v spominu za vse življenje. Animatorji so ponovno v tem počitniškem programu za otroke vložili del svojega srca. Vsaka delavnica, igra, pesem ali kateheza je bila pripravljena skrbno in premišljeno. V njih je tlela želja, da našim otrokom dajo tudi popotnico za njihova mlada življenja. Glede na odzive in videno lahko z gotovostjo trdimo, da jim je uspelo. Bogu hvala!

Glavni junak Oratorija je bil apostol Peter, ribič, ki je na Jezusovo osebno vabilo postal eden izmed dvanajsterih apostolov, po Jezusovi smrti in vstajenju pa prvi papež. V svojem življenju se je spopadal s svojo vihravostjo in bojazljivostjo, a ga je odnos s Kristusom v moči Svetega Duha končno docela spremenil. Svojo ljubezen in zvestobo Bogu je na koncu izpričal s pogumnim darovanjem življenja za vero.

Geslo, ki je otroke in animatorje spremljalo tekom Oratorija 2014, so bile Petrove besede “Na tvojo besedo“. Naslov se nanaša na dogodek na začetku Jezusovega oznanjevanja, ko je po celonočnem lovu izkušenim ribičem s Petrom na čelu zapovedal, naj še enkrat odrinejo na globoko in vržejo mreže. Čeprav je bil to nesmiseln ukaz z vidika vsega, kar je Peter vedel o ribolovu, je Jezusu odvrnil: “Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo besedo bom vrgel mreže” (Lk 5,5). In zajeli so toliko rib, da so se mreže začele kar trgati …

Petrove besede torej izražajo njegovo vero v Jezusa in tudi nas vabijo k njej, hkrati pa označujejo Petrovo poslanstvo “ribiča ljudi”.

Več o oratoriju v Kotljah še sledi …