Pa se je zgodil: še eden odličnih oratorijev v Kotljah. Prvi oratorij v dekaniji ima letos že 15. rojstni dan. Bogu hvala! Okoli 30 otrok za katere se je trudilo 7 animatorjev in voditeljev.

Škof Friderik Irenej Baraga, Slovenec, ki je pretežni del svojega življenja preživel med ameriškimi indijanci, jim prinašal vsestranski napredek, kulturni in jezikovni razvoj ter vero v edinega Boga, Jezusa Kristusa, je bil osrednji lik letošnjega počitniškega tedna za otroke. Slovenec Baraga je danes v ZDA in Kanadi zelo cenjen (po njem se imenujejo mesta, ulice, stavbe, celo okrožja, postavljenih mu je nekaj spomenikov). Kateri Slovenec je še tako cenjen pri nas? A o njem ne vemo skoraj nič. In na oratoriju so otroci spoznavali ravno njega.

Animatorji so jim vsako jutro najprej zaigrali odlomek iz Baragovega življenja. Napeta in bogata zgodba! Otroci so jo poslušali odprtih ust. Molitev in kateheza sta osrednji točki oratorija. Tu otroci osebnostno in duhovno rastejo. Zato ni vseeno, kako je kateheza pripravljena in izpeljana. Najbolj nagovarja tudi osebni zgled voditelja. Po 10 ali 15 letih izvajanja katehez in duhovne rasti, so voditelji prekaljeni, a vsaka kateheza predstavlja izziv, saj se zavedajo pomena kvalitetne izvedbe.

Malica, igre, bansi, velika igra, sprehod so še nekateri nujni elementi oratorija. Teden je minil vse prehitro. Otroci so tako imeli možnost doživeti in preživeti še nekaj bogatih dni svojih počitnic. Naj jih božji služabnik Baraga ščiti in varuje pri njihovih otroških in mladih letih.