V soboto, 6. oktobra 2013, so se zbrali pri pobiču s solzicami, ki stoji v vaškem centru Kotlje, pohodniki in se pod vodstvom vodnika Alojza Pristavnika podali tradicionalno po Vorančevi poti.

Pot, posvečena pisatelju Lovro Kuharju – Prežihovemu  Vorancu in njegovim bratom, se začne pri Batičevemu kipu Pobič s solzicami v Kotljah in se vije po vseh postajah življenja Kuharjevih.

Leta 2003 so Krajevna skupnost Kotlje, tamkajšnje Kulturno društvo ter Občina Ravne na Koroškem obnovili pot, na katero se iz leta v leto poda več pohodnikov. Letos so pot ponovno obnovil, za kar se je v uvodu Občini Ravne na Koroškem in izvajalcem del Komunali Ravne zahvalila predsednica KD Kotlje Irena Šturbaj.

Pisatelju in njegovemu rodu so se poklonili na pokopališču pri cerkvi sv. Marjete. Pohodniki so se ustavili pri Rimskem vrelcu, kjer spominska plošča priča o nacističnih zločinih v nekdanji gestapovski postojanki. V bližini je Kotnikova bajta, kjer se je leta 1893 rodil Prežih in kjer je bila tudi postojanka pohodnikov v soboto. Ob hudourniškem potoku, kjer so mleli štirje mlini, pelje strma steza do Kozarina, nedaleč stran je bil dom Vorančevega deda. Vorančeva pot vodi vse naprej do Pekla, kjer je Voranc za mamo nabral šopek dehtečih solzic, in na Kogel, od koder je pri mogočnih lipah opazoval, kako so gorele Kotlje. Naslednji postanek je bil ob Ivarčkem jezeru, potem pa naprej do ostankov gradu Šratnek in cerkve sv. Mohorja in Fortunata, že iz 11. stoletja, nedaleč stran.

Pot se nadaljuje do Kuharjeve bajte na Preškem Vrhu, ki jo je Vorančev oče kupil leta 1911. Zdaj je tam spominski muzej, nad muzejem pa stoji Prežihov spomenik, delo Stojana Batiča. Pot so pohodniki zaključili v Kotljah.