NA HOMC

Znano Marijino svetišče pri Slovenj Gradcu, na Homcu, tudi letos, v postnem času, posebno pozornost namenja pobožnostim Križevega pota (v okviru dekanijskih Križevih potov). Vsako nedeljo popoldan ob 15 uri je zbirališče ob spodnji kapelici med polji. Tam je prva postaja.

Prekrasen nedeljski popoldan je bil. Druga postna nedelja. Z možem sva se odločila, da se udeleživa Križevega pota na Homcu. Veliko se nas je zbralo tam, iz vseh vetrov. Srečala sva znance, prijatelje. Z nami sta bila kar dva duhovnika. Tam so bile prisotne vse generacije. Človek se je lahko zelo poglobil v besedila, sodelovanje, molitev, kajti veter, ki je tam spodaj med polji kar močno pihal , ni ‘odnesel’ glasov. Ozvočenje je segalo ne le do src vsakega udeleženca temveč tudi čez polja, do gozda, kjer se je izgubil med drevesi …

Posamezniki, prostovoljci, so v postaje vpletli svoja razmišljanja, sodobna dogajanja, misli, ki mučijo današnjega človeka, misli, ki jih nosimo v globinah svoje duše. Ko jih poveš na glas ali samo poslušaš, postane jasno vsakomur: le molitev, Jezus, Bog pozna vse odgovore človeštvu. Le molitev, pogovor z Bogom, daje odgovore, daje rešitve, daje mir v duši. Trpljenje, ki si ga povzročamo ljudje sami, ni bilo v Božjem načrtu, le Deset zapovedi! A kako zelo težko jih je izpolnjevati vemo vsi … in zato … molitev je naša moč, je naša rešitev, je pot do sreče! A tudi to dejstvo mora vsak sam svobodno spoznati, za to pot se mora vsak sam svobodno odločiti! Bog vstopi vate le, ko mu to zavestno dovoliš, ko mu ‘odpreš’ vrata, četudi čisto malo …!

Marija je naša Mati. Nikoli ne zapusti svojih otrok. Prosimo jo, da nam pomaga, da nam izprosi to milost, da se bomo znali odpreti Jezusu, Bogu, za vse dobrote, za dobre poti življenja, za mir in srečo, ki jo lahko najdemo le v Njem!

Obogatena s Križevim potom sva se zadovoljna vračala proti domu. Blizu bolnice sva se nenadoma spomnila, da tam ležita dva naša Hotuljca. Bila sta na težkih operacijah. Čeprav sva morala čakati na uro obiskov, sva ju obiskala. Dan je bil tako izpolnjen in bila sva zadovoljna, da sva lahko vsaj malo skrajšala dolge ure ležanja našima sovaščanoma.

Veronika Kocuvan, Kolping Kotlje

Na 2. postno nedeljo, 16. marec 2014