Simpozijski večer s pisateljem in urednikom MARJANOM KOLARJEM se je odvil 12. oktobra 2013 ob 19. uri v kulturnem domu Kotlje. Priredilo ga je Kulturno društvo Kotlje v okviru Kuharjevih dnevov. Oblikovali so ga referenti Jožko Kert, prim. mag. Franc Verovnik, Vojko Močnik, dr. Bojan Borstner, Andrej Makuc, prof. slovenščine, Blaž Prapotnik, Helena Merkač in Bojana Verdinek, obe prof. slovenščine. Simpozijski večer sta z instrumentalno glasbo dopolnila akademski profesor glasbe in kapelnik prevaljske godbe na pihala prof. Davorin Jevšnikar in njegov sin Tevž.

Zbrane je uvodoma pozdravila Irena Šturbaj, predsednica KD Kotlje. Prireditev je povezovala Bojana Verdinek in uvodoma pojasnila dva razloga večera: prvi je izid nove knjige kratke proze Moji mimohodi, drugi je Kolarjev 80. rojstni dan, ki ga je praznoval 6. oktobra. Gospod Marjan Kolar se je zahvalil organizatorjem za pripravo večera in vsem prijateljem, znancem in drugim, da so prišli.

V začetku je Bojana Verdinek na kratko orisala življenjsko pot pisatelja in urednika Marjana Kolarja ter spregovorila o odzivih domačega okolja na pisatelja in njegovo literaturo.

Knjiga kratke proze Moji mimohodi je izšla pri KD Mohorjan in založnik knjige g. Jožko Kert je pojasnil okoliščine izida. V nadaljevanju je spregovoril mag. Franc Verovnik, prim, dr. medicine, in spregovoril o svojih srečanjih s pisateljem v ordinaciji in kasneje z njegovo literaturo, ki jo je tako vzljubil, da ima danes v svoji zbirki vse izdaje njegovih knjig. Posebej je spregovoril o kratki pripovedi MOJA KNJIGA MRTVIH, ki mu je ponudila pacientov pogled na bolezen, umiranje, srečanje s smrtjo, in o tem, kako je prišlo postopoma do izida zbirke Moji mimohodi.

G. Vojko Močnik je v celoti prebral besedilo Moja knjiga mrtvih.

Dr. Bojan Borstner, filozof in pedagog, redni profesor za filozofijo na FF v Mariboru, se med drugim ukvarja s problemi realizma in etike, kar nudi izhodišče za razčlembo in obravnavo slišanega literarnega eseja Marjana Kolarja Moja knjiga mrtvih. Spregovoril je o treh knjigah svojega zadnjega branja in njihovi skupni temi tudi z Mojo knjigo mrtvih, tj. človekovo bližanje smrti.

V tretjem delu simpozijskega večera so o delu Marjana Kolarja, njegovem pomenu in odmevnosti spregovorili njegovi literarni vrstniki in sodelavci.
Najprej Andrej Makuc, profesor slovenskega jezika in književnosti, dolgoletni sodelavec Odsevanj in pisatelj, ki je spregovoril o tem, da se je z Marjanom Kolarjem srečeval v različnih vlogah; od leta 1967, ko je prvič slišal za pisatelja, preko prvega stika z literaturo, ko je kot študent slavistike prebral roman Zvezde in križi in v njem prepoznaval resnične osebe iz slovenjegraškega okolja, do sodelovanja v zadnjih letih preko revije Odsevanj in izidov novih del pri založbi Cerdonis.

Nato je spregovorila Helena Merkač, profesorica slovenščine in pedagogike, ki je bila enajst let novinarka pri Fužinarju v Železarni Ravne in sodelavka Marjana Kolarja. Na koncu je spregovoril o sodelovanju z Marjanom Kolarjem grafični oblikovalec, urednik, pesnik, publicist in glasbenik Blaž Prapotnik. Z Marjanom Kolarjem se je srečal na pobudo Andreja Makuca in to v času, ko pisatelj ni objavljal. Odsevanja so bila tista revija, ki so mu ponovno odprla pot do bralcev. Takrat je bil Blaž Prapotnik tudi urednik pri založbi Cerdonis in izšla je najprej zbirka kratke proze Sveto sivo življenje in za njo še pet knjig, ki so postopno privedle avtorja do knjige MOJI MIMOHODI ob njegovi osemdesetletnici.

Pisatelju in uredniku Marjanu Kolarju smo nazdravili s kozarcem penine in mu zaželeli še veliko ustvarjalnosti, zbrane pa povabili na ogled skrbno pripravljene razstave o bogatem opusu našega jubilanta.