Letošnja akcija Luči miru iz Betlehema (v nadaljevanju LMB) je bila za naš steg Koroške 2, še posebej pomembna, saj je trop za organizacijo izbral prav našega člana, za glavnega nosilca LMB, in tako se je Tadej Tacer iz Dravograda, skupaj s predlagateljico in spremljevalko Nastjo Perovnik, podal na Dunaj, kjer je prejel plamen za vso Slovenijo.

Ko je plamen z uradno delegacijo pripotoval v Slovenijo pa so se tu zvrstili regijski sprejemi, kar pomeni, da na teh dogodkih plamen dobijo skavti iz vseh stegov in ga tako ponesejo naprej v domač kraj. Organizirani so bili trije regijski sprejemi in sicer za primorsko, ljubljansko in mariborsko regijo. Za na je bil pomemben sprejem mariborske regije v Slovenskih Konjicah, kjer so nam konjiški skavti pripravili res super program in sprejem lučke. Tega sprejema se je udeležilo tudi devet naših skavtinj in skavtov. Širjenje miru po koroški se je s tem dogodkom tudi uradno začelo.

Naš steg Koroška 2, je plamen najprej ponesel po vseh koroških občinah. Prvi dan, v četrtek 18. Decembra smo neslo LMB na občine Dravske doline, naslednji dan, 19. decembra pa še na občine Mežiške doline. Tako kot vsako leto, so nas tudi letos na vseh občinah lepo sprejeli za kar nam je mar in se jim najlepše zahvaljujemo, z veseljem bomo prihajali tudi v prihodnje.

Isti dan, v petek, 19. decembra smo plamen podelili tudi na Koroški radio, kjer smo predstavili bistvo, namen in poslanico letošnje akciji, povedali smo, koliko nam je MAR za širjenje miru.

Plamen LMB pa smo družno, skupaj s skavti Koroške 1, Velenjskih skavtov in drugih navdušencev, ponesli tudi na Uršljo goro. Letos prave zime na vrhu sicer ni bilo, kljub vsemu pa je tudi letošnji nočni pohod s krajšim programom na vrhu bil nekaj posebnega. Naslednji dan, v soboto, 20. Decembra, smo plamen delili tudi na stojnicah na Ravnah na Koroškem in v Radljah ob Dravi. Naš glavni namen je bil jasen, razdeliti plamen vsem mimoidočim, da bi ponesli mir v svoje domove.

Prav tako, kot vsako leto, smo plamen razdelili tudi po koroških župnijah. Aktivno smo sodelovali prav vsi skavti našega stega od tistih najmlajših pa do že sicer ne več aktivnih, ki pa so nam pri tej akciji z veseljem priskočili na pomoč.

Lučko pa smo tik pred božičem ponesli še na CUDV Črna, VDC Muta in OŠ Juričevega Drejčka. S plamenom smo se ustavili tudi v domu starejših na Prevaljah in v Črnečah. Na vseh omenjenih ustanovah so nas bili še posebej veseli. Zato se skavti med te ljudi še posebej radi vračamo.

Projekt Luči miru iz Betlehema smo zaključili z družabnim srečanjem vseh voditeljev, kjer smo se še enkrat spomnili vseh utrinkov in dogodkov letošnje akcije. Večer pa smo zaključili z mislijo, da bomo tudi prihodnje leto z veseljem izvedli akcijo Luči miru iz Betlehema.

 povzela Nastja Perovnik