V naši župniji smo imeli zelo močno skupino mladih – animatorjev, ki se je na vseh področjih razdajala in za seboj DSC_4524puščala močne sledi. Bogati rezultati so se kazali pri vsem njihovem delu. Organizirali in izpeljali so petnajst oratorijev, ki so bili dobro obiskani (tudi do 70 otrok in 25 animatorjev), otroci in straši pa zadovoljni. Ob vseh sestankih, pripravah, trudu in srčnosti je razumljivo, da semena padejo globoko in tako se duhovni sadovi globoko ukoreninjajo in ostanejo v njih samih in prav tako v veroučencih, katere vodijo in usmerjajo po poti za Kristusom. Žal je bila skupina opuščena z izgubo rednega župnika (2013). Od takrat sodelovanja mladih v župniji skorajda ni bilo več. Nekateri so se priključili in še danes sodelujejo v sosednjih Pastoralnih zvezah, kjer je vsaka pomoč še kako potrebna.

Projekt Dar za dar mladi vodijo enajsto leto. Večkrat na teden se zberejo in pripravljajo, zlagajo, lepijo in postorijo vse potrebno, da voščilnice najdejo pot od nas do kupcev. Vsako nedeljo se podajo v ledeno mrzlo jutro in z vso ljubeznijo sporočajo ljudem po župnijah po Sloveniji o njihovem razdajanju in trganju za obnovo Prva župnija v letu obnove Marijinega oltarja, Kamnica, 5.10.2003oltarjev. Zelo dobro jim uspeva, saj smo že skoraj odplačali peti, največji oltar sv. Marjete, ki je resnično čudovit. Sami so pomagali pri podiranju in sestavljanju oltarja. Saj si le redko kdo upa stati tako visoko, z veliko težo v rokah in sestavljati posamezne dele oltarja. Mladi oznanjajo ljudem o svoji brezkompromisni srčnosti in s tem odpirajo srca ljudi, da vzamejo voščilnice in s tem prispevajo.

Vedno postorijo vse, kar je potrebno. Celoten skedenj so izpraznili in očistili dolgoletne navlake in odpada. Podali so se v sam vrh zvonika, odstranili ogromna ptičja gnezda in vso umazanijo, ki se je desetletja nabirala. Hvala Bogu, da se ni komu kaj zgodilo pri tako drznem podvigu.

Odpravili so se na misijonske dneve v Stuttgart, pet, plesat in evangelizirat na ulice. Kjer mimoidoče nagovarjajo, delijo listke z Božjo besedo, predvsem pa s svojim zgledom in veseljem do Boga izžarevajo mladostniško vnemo in kažejo ljubezen do nebeškega Očeta. Ob vsem tem skrbijo za duhovno kondicijo, saj so imeli skrbno pripravljen program o najbolj preprosti, beraški svetnici, ki je z odpovedjo vsem materialnim dobrinam skrbela za najbolj uboge med ubogimi. Tako so se tudi oni odpovedovali materialnim stvarem in odkrivali velike zaklade sreče v vsakodnevnih stvareh. Nenehno skrbijo in ne pozabijo na pogovor z Bogom. Udeležili so se slovenskega srečanja mladih v Stični, kjer je skupaj osem tisoč mladih s šestimi škofi darovalo sv. mašo. Odpravili so se na Ritem duha v Maribor, kjer so preko pesmi slavili Boga.Kotlje_Marjan_16_09_2012 050

Ni naključje, da veroučenci nenehno prihajajo z duhovnih vaj zadovoljni, nasmejani in duhovno obogateni. Saj jim animatorji niso le učitelji, temveč so njihovi prijatelji, ki jih usmerjajo v spoznavanju Boga, Sv. pisma in bistva naše vere. Tudi pri slovesu od g. župnika Marjana so mladi prevzeli organizacijo in skupaj poskrbeli, da se je slovesnost odvijala na nivoju, tako kot je potrebno. Vsak od mladih je g. Marjanu izročil rdečo vrtnico, v znak zahvale, kar je bil zelo ganljiv trenutek. Lepa gesta.

Pripravili so adventno delavnico, kjer je trideset otrok izdelalo venček za svoje starše. Tako so skupaj stopili v adventno dogajanje. Tudi med tednom sodelujejo pri sv. mašah, s čimer pokažejo, iz kakšnega testa so in da je sv. evharistija tista, ki jih povezuje in vodi, da tudi med seboj zmorejo resnično prijateljstvo. V katero ne dvomimo, saj njihovi rezultati ne bi bili tako v srce segajoči, če sami ne bi bili povezani.

DSC_0600Tudi Luč miru iz Betlehema so skupaj s skavti ponesli na Uršljo goro, jo razdelili med nedeljnike in ponesli po hišah tistim, ki ne morejo v cerkev in tudi tistim, ki ne hodijo v cerkev, Jezusovega plamena miru, pa se kljub temu razveselijo.

Med Božičem in novim letom se bodo za nekaj dni podali v Kančevce, kjer novo leto skupaj praznujejo duševno moteni, otroci, mladi in starejši. Praznične dni bodo podarili tem ‘Lučkarjem’ se z njimi ukvarjali, zanje pripravili razvedrilni in duhovni program, se jim dali na razpolago in jim polepšali te praznične dni. Sprašujem se, kdo je še tako pogumen in pripravljen svoje praznične dni podariti osebam, ki resnično potrebujejo našo prisotnost, ljubezen in veselje? Pravo Kristusovo radost in mir bodo ponesli med Lučke.

Toliko dobrega, plemenitega in ljubečega postorijo mladi. Lahko smo ponosni, da jih imamo. Da imamo takšen zgled. Marsikdo lahko zavida naši župniji. Bodimo ponosni nanje. Nenehno se trudijo in postorijo tisoč stvari, ki ji sploh ne opazimo, niso tako zelo vidne, pa vendarle potrebne. Pri vsaki stvari so zraven in stvari kar same stečejo. Nenehno urejajo in skrbijo za stvari, ki so nam samoumevne, čeprav je z njimi veliko dela. Od kod jim ta posluh in pripadnost župnijskemu občestvu? Molitev dela čudeže. Hvala tudi za vaše molitve za župnijo.

Mladi, prejmite iskreno zahvalo za vaš doprinos, za vaša tiha dejanja, ki pa glasno odmevajo. Naj vas Bog blagoslavlja pri vašem delu, pri vašem zastonjskem razdajanju.

Tudi na ŽPS vedno spregovorimo kakšno besedo o delu mladih, ki pa se med ostalimi aktualnimi dogodki kar nekam izgubi. Tako sem se odločila, da napišem o njihovem požrtvovalnem delu kaj več, da bodo tudi ostali seznanjeni s tem.

Hvaležni jim bodimo vsi župljani.