Oltar svetega Florjana v cerkvi svete Majete je najstarejši del cerkvene opreme. Sega v sredino 16. stoletja. Kip svetega Florjana, gotsko plastiko neznanega avtorja iz Kotelj, danes hrani Narodna galerija v Ljubljani. Več o oltarju si lahko preberete v meniju Oltarji v župnijski cerkvi.

Spada med najbolj čaščene in znane ljudske svetnike pri nas. Sveti Florijan je zavetnik gasilcev. Pri angelovem čaščenju ali pri večerni molitvi se še danes zmoli tudi očenaš v čast svetemu Florijanu, da bi nas obvaroval časnega in večnega ognja.

O življenju svetega Florijana vemo le malo zanesljivega. Menda se je rodil v bližini današnjega Dunaja. Po rimskem svetniškem koledarju je bil rimski uradnik v mestu Celtium, v današnjem St. Pöltnu. Med preganjanjem kristjanov za časa cesarja Dioklecijana je bilo ukazano, da mora vsak darovati rimskim poganskim bogovom ali pa umreti. Florijan je bil tisto leto (najbrž 304) kot vojaški uradnik pri posadki v Lauriacu (v današnjem Lorchu pri Linzu). Ko je izvedel, da tudi v njegovem domačem okraju lovijo kristjane, se je nemudoma vrnil v mesto, da bi preplašenim kristjanom vlil pogum s svojim zgledom.

Ko se je vračal, je srečal četo vojakov, ki so lovili kristjane. Ni želel darovati poganskim bogovom, temveč je priznal svoje krščansko prepričanje. Prebičali so ga in mu z ostrim železjem trgali meso s pleč. To mučenje je pogumno prestal. Tedaj je cesarski namestnik odločil, naj ga vržejo v reko Enns. Vojaki so mu okoli vratu navezali težak kamen in ga vrgli v valove narasle reke. Legenda pravi, da je Florijan klečal ob rečnem bregu in molil, nobeden izmed vojakov pa si ga ni upal potisniti v globoko vodo. Nenadoma se je do njega prerinil mlad človek in ga sunil, da se je zvrnil v reko. Ko se je surovež nagnil čez ograjo mostu, da bi videl utapljajočega se Florijana, je oslepel.

Telo mučenca Florijana so pokopali verniki. Pozneje so nad njegovim grobom sezidali kapelo, okoli katere je zraslo naselje, in v bližini benediktinski samostan.

Znani slovenski narodopisec doktor Niko Kuret meni, da je sveti Florijan izrinil pogansko vodno božanstvo, ki je skrbelo za rodovitnost zemlje. Šele kasneje so se mu začeli priporočati za pomoč pri požarih.

Sveti Florijan goduje 4. maja.