Skrajno desno na stranskem oltarju svetega Petra in Pavla stoji kip svetega Jakoba s popotno palico v rokah. V zboru dvanajsterih apostolov, ki jih je Jezus izbral, sta bila dva Jakoba. Med prvimi je bil za apostola poklican Jakob starejši, ki si je ta naziv prislužil zaradi apostolske službe in ne zaradi let.

Njegov grob je v Španiji, kjer se ga časti kot zavetnika, in sicer v pokrajini Galicija na severozahodu Pirenejskega polotoka, v mestu, ki se po njem imenuje Santiago de Compostela. Njegove kosti so tja prenesli najbrž v 7. stoletju, ko so Jeruzalem zasedli muslimanski Arabci. Compostela je kmalu postala sloveča Božja pot.

Razglasili so ga za zavetnika klobučarjev (zaradi klobuka, ki so ga nosili na romanjih v Compostelo), mornarjev in voskarjev. Kmetje se mu priporočajo za dobro letino in lepo vreme. Od nekdaj je takrat višek žetve, kajti »o svetem Jakobu pšenica zori ali zgori«. V Prekmurju se po tem svetem apostolu mesec julij imenuje jakobšček, po njem nosijo ime tudi prva jabolka jakobčki.

Jakob starejši goduje 25. julija.