Letošnje geslo za svetovni molitveni dan Kolpingovih nacionalnih združenj je: Enotnost kot temelj za trajnostni razvoj  Kolpingovih združenj.

Letošnji molitveni dan je organizacijsko zaupan Kolpingovemu združenju v državi Burundi v Afriki. Svoj poziv za skupno molitev naslavljajo na vse nivoje Kolpingovih organizacij, celotno katoliško cerkev, na vse ljudi dobre volje, da obeležijo svetovni molitveni dan Mednarodnega Kolpinga, ki je letošnje leto namenjen krepitvi Kolpingovih združenj v državi Burundi.

Uvod

Vodilna misel letošnjega leta poziva vse člane Kolpingovih družin, da krepijo trajnostni razvoj družbe na vseh nivojih. Samo enotni lahko gradimo solidarno družbo, v kateri vsaka oseba živi dobro, v ljubezni, miru in blagostanju. Vsi smo pozvani, da delamo za skupno dobro. Skupaj lahko uspemo. Gospod naš Bog, ki je ustvaril nebo in zemljo ter vsa bitja, je sredi nas in naj nas spremljajo molitve in priprošnje našega  priprošnjika blaženega Adolfa Kolpinga.New Picture

Začetki delovanja Kolpingove organizacije v državi  Burundi

Leta 1996 se je nemški misijonar br. Kham pridružil Kolpingovi družini, ki je delovala v Burundiju in sodeloval pri projektu gradnje hiše za oskrbo prizadetih oseb. Resno delo pri graditvi Kolpingove organizacije se je začelo s pomočjo Kolpinga Ugande, ki je nudilo vso pomoč. Nacionalni duhovni vodja Peter Isignoma in izvršni sekretar Aloysius Mugasava sta bila zaslužna, da je bilo ustanovljeno nacionalno združenje Kolpinga Burundi, 25 marca 2012. Glavni sedež Kolpingove organizacije je v Nadškofiji Gitega. Na nacionalnem nivoju deluje 43 Kolpingovih družin v šestih različnih škofijah. Enakovredno so v Kolpingovih družinah zastopani moški in ženske.

Država in prebivalstvo

Burundi je neobalna dežela med vzhodom in osrednjo Afriko južno od ekvatorja in obsega območje Velikih jezer z  28.734 km². Je ena izmed najrevnejših držav na svetu. Njegovih 9 milijonov prebivalcev je sestavljeno iz treh populacij: Hutu (85%), Tutsi (14%) in Twa (1%). Pripadniki populacij Hutu in Tutsi so že dolgo nasprotniki in  etnične razlike so le alibi za politično aroganco. 60% hitro rastoče populacije sestavljajo mladi. Jezik države je Kirundi.  Država Burundi je članica regionalne Vzhodnoafriška skupnost (EAC). Burundi je frankofonska država. Država, torej s francoskim kot dodatnim uradnim jezikom.

Splošni oris razmer

Večina burundijanskega prebivalstva je katoliška in versko živa. V državi živijo tudi pripadniki muslimanov in mali del protestantov. Med pripadnik različnih religij ni trenj in sobivanje je razmeroma dobro. Z  drugimi verstvi, muslimani in protestanti živimo dobro v ekumenskem duhu in medsebojnem spoštovanju. Resen problem so sekte, ki širijo svoje delovanje, to predstavlja resen izziv za državo in verske skupnosti.