Minilo je še eno skrbno pripravljeno in z ljubeznijo izvedeno srečanje za mlade naših koroških župnij. Tudi mladi iz Kotelj smo bili navzoči v zavidajočem številu. Glede na odzive udeležencev je bilo odlično, navdihujoče, globoko in prebudila se je želja po še … po več Resnice.

Srečanje je bilo razdeljeno v 3 dele. Prvi del je bil nekoliko zahtevnejši, a mnogim mladim zelo všeč in duhovno nabit. Za izhodišče je bila vzeta zgodba o Samarijanki, ki se sreča z Jezusom pri vodnjaku. Žena, etiketirana, zaznamovana, polna sramu in občutkov krivde, žena, ki večji del svojega življenja skriva, sreča Gospoda tam, kjer ga ne želi. Točno tam jo čaka. Tam, kjer se mu izmika. V tem nam je Samarijanka zelo blizu.
Spregovorili smo tudi o naši poklicanosti. V življenju sta namreč samo dve poti: pot poročenosti ali pot posvečenosti. Torej postati mož/žena ali izročiti življenje Gospodu. Vmesne poti v Božjem načrtu ni. To vmesno pot ustvarja skozi vso zgodovino družba.

V drugem delu sta nas nagovorila zakonca Anja in Metod iz Velenja. Pričevala sta o svoji poti spoznavanja, kako sta prepoznala, da želita skozi življenje potovati skupaj in o močnih preizkušnjah, ki jima jih je življenje prineslo. Morda povzamemo misel. Dejala sta, da je poroka brezveze, nesmiselna, če gre seveda samo za zunanje dejanje. Tega nista želela. Na poroko sta se pripravljala skrbno, več mesecev, niti nista želela predhodno živeti skupaj. Zanju je bila poroka bistveni mejnik. Začetne težavice sta zato skupaj hitro premagala.

V zadnjem delu smo odrinili na globoko. Na podlagi Teologije telesa JPII smo potovali skozi resnice ljubezni, odnosov, telesnosti, spolnosti, spoštovanju samega sebe, vloga ženske, vloga moškega. Človek je sestavljen iz 3 področij: duhovno, duševno (čustva) in telesno. Vsi deli so enako močni in pomembni. Vendar v življenju potlačimo potrebe prvega in drugega – posledice se najpogosteje odražajo na našem telesu prek raznih vsakodnevnih bolezni. Tega se niti ne zavedamo. Naše bolezni so največkrat posledica neravnovesja v našem duhovnem in čustvenem svetu. Na koncu smo se dotaknili tudi hormonske kontracepcije. Vsa kontracepcija je abortivna, to pomeni, da v ženskem telesu povzroča splav, če je prišlo do spočetja. Z drugimi besedami: življenje, ki se je lahko začelo v ženskem telesu, je bilo zavrženo, uničeno. Statistično je v Sloveniji dnevno opra

vljenih okrog 17 kirurških splavov, veliko pa je tudi zgodnjih, kemičnih splavov ter splavov, ki se zgodijo zaradi abortivnega delovanja kontracepcije. Je to res prava pot?

Za srečanje so se mladi zahvalili tudi pred Najsvetejšim v župnijski kapeli. Molitev so čudovito pripravili mladi iz Kotelj. Za predlogo so vzeli večernice tistega dne in jih obogatili s svojimi razmišljanji, prošnjami, molitvami. Bogato doživetje za konec.

Program je izvajala gdč. Anja Kastelic, magistrica farmacije in stažistka pri Frančiškanskem družinskem centru. Srečanja se je udeležilo 25 mladih iz Kotelj, Črne, Dravograda in predstavnici iz Raven in Mute. Bogu hvala!