Dostop do izhodišča:

Do Ivarčkega jezera se pripeljemo iz Kotelj mimo Rimskega vrelca ali Šrotneka.

Opis poti:

Avtomobil parkiramo na enem izmed treh parkirišč pod Ivarčkim jezerom in se odpravimo do krožnega križišča, kjer nas pot odpelje mimo označevalne table Uršlja gora po cesti v gozd.

Pot nadaljujemo nekaj trenutkov pod novo zgrajeno sedežnico vse do mostu, ki ga prečimo in takoj zavijemo desno v breg. Po dobrih petnajstih minutah hoje se lahko odločimo tudi za Grofovsko pot, ki se odcepi na levo – Železarska pot se nadaljuje naravnost.

Ko pridemo iz gozda pot nadaljujemo pod kmetijo Jurček po cesti do partizanskega spomenika, kjer zavijemo desno na cesto pod gozdom. Na kraju kjer se cesta nadaljuje v gozd nas smerna tabla usmeri na levo navzgor v gozd. Tukaj si lahko za trenutek odpočijemo in usmerimo pogled proti mestu Ravne na Koroškem, Strojni in Košenjaku v ozadju.

Pot nadaljujemo vseskozi po mešanemu gozdu in lepo urejeni ter dobro označeni poti navzgor, kjer večkrat prečimo gozdne ceste.

Na poti po dobri uri hoje si lahko odpočijemo na lepo urejeni klopci in 15 min višje še okrepčamo ob izviru Uršljice.

Malo pred izvirom Uršljice se ponovno združita Železarska in Grofovska pot.

Ponovno vzpenjanje proti vrhu nas pripelje do priključka Slovenski transverzalni poti, ki poteka s Poštarskega doma. Na tem stičišču poti je lepo urejeno božjepotno znamenje – križ.

Pot nadaljujemo po tako imenovani Slovenski planinski poti deloma tudi po cesti na Uršljo goro. Tik pod vrhom se priključi še pot iz Andrejevega doma na Slemenu oz. Križana